Wege znaczy smacznie!
Posiłki jarskie, choć eliminujące mięso, pozwalają cieszyć się bogactwem smaku warzyw i owoców oraz pobudzają kucharzy do kreatywnej zabawy w kuchni. Dieta wege często czerpie z menu bliskiego wschodu - chrupiący falafel, pyszny hummus i wyrazista zupa z soczewicy to tylko kilka propozycji, na które decydują się wegetarianie. Co ciekawe, piramida żywieniowa osób nie spożywających mięsa nie wymaga dużej modyfikacji. Białko można z łatwością zastąpić produktami mleczarskimi i wspierać pożywnym grochem, soczewicą lub ciecierzycą.
Dieta wege - jak ją prowadzić?
Jeśli liczysz na świetne rezultaty zdrowotne wynikające z prowadzenia takiego trybu życia, pamiętaj o tym, aby każdego dnia towarzyszyły Ci warzywa i owoce. W diecie wege przynajmniej 80 gram powinno zawitać na talerzu w możliwie nieprzetworzonej formie. Wybierając produkty zbożowe, dbaj o to, aby były wytworzone z pełnego ziarna i wspierały pracę układu trawiennego. Nie zapominaj o tym, że wzmożone spożycie warzyw to duża zawartość błonnika w diecie. Możliwe zaparcia i niestrawność wyeliminujesz jeśli każdemu posiłkowi będzie towarzyszyła woda lub herbata ziołowa.